In een online behandeling werk je aan je klachten, waar en wanneer het jou uitkomt. Via je computer, tablet of mobiel log je in op de beveiligde online behandelomgeving. Daar vind je materiaal dat is afgestemd op jouw vragen. Tussendoor heb je gesprekken met je zorgverlener. Technische kennis is niet nodig.
Langdurige klachten verminderen
Als je langere tijd kampt met mentale problemen kan een online behandeling helpen om je klachten te verminderen of te verhelpen. GGzE heeft onder meer online behandelingen voor:
- angst- en paniekklachten
- sociale angst (bijvoorbeeld angst om mensen te ontmoeten of te telefoneren)
- dwanghandelingen
- depressie
- emotieregulatie (bijvoorbeeld stemmingswisselingen of agressie)
- omgaan met lichamelijke klachten, rouw of verlies
- ADHD
- autisme
- posttraumatische stress
De looptijd van een online behandeling varieert van enkele maanden tot 1,5 jaar, afhankelijk van de aard van je klachten.
Heb je acuut hulp nodig of raak je geregeld in crisis, is online behandelen minder geschikt. Dan ben je beter af met een groepsbehandeling of 1-op-1 therapie.
In eigen tijd, plaats en tempo
Het grote voordeel van online behandelen is dat er geen wachttijd, reistijd of reiskosten zijn. Je kunt werken aan je klachten waar en wanneer het jou uitkomt.
Persoonlijke zorgverlener
Tijdens de behandeling heb je gesprekken met een deskundige zorgverlener. Het contact verloopt via mail of videobellen. Voor de intake mag je zelf kiezen of je dat via een videobelgesprek wilt doen of dat je daarvoor naar GGzE wilt komen.
Gebruiksvriendelijke behandelomgeving
De behandelomgeving is een platform en werkt hetzelfde als andere websites. Het enige verschil is dat je moet inloggen in een beveiligde omgeving. Dat doen we om jouw privacy te waarborgen.
In de online behandelomgeving krijg je modules. Elke module bestaat uit filmpjes, leesmateriaal, en opdrachten die aansluiten bij jouw situatie en achtergrond. Je doorloopt de modules in je eigen tijd, ritme en tempo. Wil je bijvoorbeeld een filmpje terugkijken, een module herhalen of een opdracht nog eens overdoen? Dat kan. Je kiest zelf wanneer, waar en hoe vaak je inlogt.
Bewezen resultaat
Uit onderzoek blijkt dat online behandelen goede resultaten oplevert. Omdat je zelf bepaalt hoe vaak en in welk tempo je de modules doorloopt, heb je invloed op het rendement en de doorlooptijd. Door onderdelen nog eens te herhalen blijven inzichten vaak beter hangen. In de gesprekken met de behandelaar kun je onderwerpen verder uitdiepen. Dat brengt je dichter – en soms zelfs sneller – bij je doel.
Bij online behandeling bestaat het team uit psychiater(s), masterpsychologen, GZ-psychologen, psychotherapeuten, klinisch psychologen, verpleegkundig specialisten GGZ, SPV-ers (sociaal psychiatrisch verpleegkundigen), opleidingen tot één van deze beroepen, ervaringsdeskundigen en vaak ook een systeemtherapeut of vaktherapeut.