Groepsbehandeling houdt in dat je meedraait in een groep mensen met vergelijkbare klachten of ervaringen. Veel mensen vinden er herkenning, erkenning en begrip. Dat kan je soms nét dat duwtje geven om problemen aan te pakken. De afspraak om in een groep aan de slag te gaan, maak je altijd in overleg met je behandelaar.
Uitwisselen van ervaringen
Als je deelneemt aan een groepsbehandeling werk je met anderen aan het verminderen van je klachten. De groep bestaat uit mensen met ongeveer dezelfde problemen of klachten als die van jou. Begeleid door een hulpverlener bespreek je onderwerpen met elkaar en wissel je ervaringen en oplossingen uit.
Ik blijk niet de enige te zijn met deze gedachten, dat geeft mij moed
Werken aan je eigen problemen
De gesprekken vinden plaats in een groep, maar je werkt aan je eigen problemen. Tijdens de bijeenkomsten is er aandacht voor álle deelnemers. De ene keer komt de één meer aan bod, de volgende keer een ander. De persoonlijke ervaringen van anderen zijn vaak leerzaam voor iedereen.
Groepsbehandeling vindt doorgaans plaats in een groep van zo'n 8 tot 10 personen. In de meeste gevallen is er één keer per week een bijeenkomst van ongeveer anderhalf uur.
De groepsbehandelingen worden geboden door trainers, masterpsychologen, GZ-psychologen, psychotherapeuten, klinisch psychologen en diverse vaktherapeuten.
Onze behandelingen verbeteren
GGzE zoekt continu naar mogelijkheden om behandelingen verder te verbeteren. Daarom vragen wij je voor- tijdens- en na jouw behandeling enkele korte vragenlijsten in te vullen. Het invullen van deze evaluatie-instrumenten is geheel vrijwillig. Het helpt ons om jouw behandeling zo goed mogelijk uit te voeren en om de behandeling van andere cliënten te verbeteren.