Op 1 januari 2020 is de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) in werking getreden. Deze wet regelt de verplichte zorg voor mensen die vanwege psychische problemen ernstig nadeel veroorzaken voor zichzelf of de omgeving. Als cliënt of naaste kun je met deze wet te maken krijgen. Lees hier wat er is veranderd.
Verplichte zorg
Verplichte zorg is voor iedereen heel ingrijpend. Het houdt in dat de behandeling wordt opgelegd, ook als je zelf geen toestemming geeft. De behandelaar kan je bijvoorbeeld verplichten om medicatie te gebruiken, mee te doen aan een therapie of je te houden aan bepaalde afspraken.
Om dit allemaal goed te regelen, is sinds 1 januari de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) van kracht. Deze wet komt in plaats van de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Bopz).
De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg regelt de mogelijkheden, rechten en plichten van mensen die met verplichte zorg te maken krijgen en beschrijft de werkwijze van de behandelaar.
Belangrijkste veranderingen
We vatten de belangrijkste veranderingen voor je samen.
Hoe werkt de nieuwe wet?
De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg werkt als volgt:
- De gemeente of een instelling zoals GGzE kan het Openbaar Ministerie vragen om een zorgmachtiging voor te bereiden. Een zorgmachtiging houdt in dat verplichte zorg kan worden toegepast.
- De Officier van Justitie bereidt de zorgmachtiging voor.
- De rechter besluit of de zorgmachtiging wordt verleend.
- In crisissituaties kan de burgemeester voor een korte periode verplichte zorg toestaan.
In alle situaties wordt eerst onafhankelijk advies gevraagd aan een psychiater.
Heb je vragen?
Wil je weten wat de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg betekent voor jou? Neem dan contact op met een van de patiëntenvertrouwenspersonen. Zij helpen je graag verder.