Als ervaringsdeskundig begeleider heb je een belangrijke rol in het ondersteunen van herstelprocessen van mensen met een psychische kwetsbaarheid zowel individueel en in groepen.

Als ervaringsdeskundige werk je vanuit bondgenootschap, wederkerigheid en gelijkwaardigheid waarbij je je professioneel ontwikkelt om je (eigen) ervaringskennis in te zetten als kracht. Met geduld en een luisterend oor bouw je een goede werkrelatie op met cliënten. Omdat je de situatie van cliënten goed kunt inschatten ben je van grote waarde in het team. De opleiding tot ervaringsdeskundige bereidt je voor op deze verantwoordelijke functie.

De opleiding

Nadat je het eerste leerjaar van de opleiding positief hebt afgerond (stage en theorie) kun je solliciteren op een leerlingenplek binnen GGzE. Er zijn meerdere leerplekken beschikbaar voor 2e en 3e jaars studenten. De opleiding start elk jaar in augustus of september. Van 6 april tot 6 mei 2021 wordt de vacature voor deze opleiding opgesteld op www.werkenbijggze.nl.

Deze opleiding is een samenwerkingsverband van Markieza en het Summa College.
Let op: Voor het eerste leerjaar verwijzen wij je naar Markieza.

Het voordeel van werken en leren is dat je het geleerde direct in de praktijk kunt brengen. Ook blijf je tijdens de opleiding op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied.

Opbouw

In één of twee praktijkleerperiodes maak je kennis met diverse praktijksituaties bij GGzE:

  • Verschillende werkvelden: jeugdigen, volwassenen, ouderen en forensische cliënten (de rechter heeft hen behandeling opgelegd)
  • Verschillende afdelingen: opname, vervolgbehandeling, begeleiding, langdurende zorg
  • Verschillende hulpverleningsvormen: individueel, in groepen, ambulante en klinische zorg

In de dagelijkse praktijk krijg je begeleiding van een werkbegeleider. Gedurende je hele opleiding word je begeleid door een leerprocesbegeleider. In elke leerperiode heb je meerdere evaluatiegesprekken met je begeleiders. Het praktijkleren wordt beoordeeld in de werkpraktijk. Daarnaast doe je mee aan leeractiviteiten, bijvoorbeeld besprekingen van behandelplannen en casuïstiek, practica en praktijklessen.

Toelatingseisen

Als je de opleiding tot ervaringsdeskundige wilt volgen verwachten we dat je een zelfstandige leerhouding hebt en initiatief neemt om te leren. Belangrijk is dat je je openstelt voor anderen en dat je bereid bent om kritisch naar jezelf te kijken. Deze eigenschappen zijn belangrijk voor een ervaringsdeskundige.

  • Je bent gemotiveerd om binnen de psychiatrie te werken
  • Je hebt aantoonbaar het eerste of tweede leerjaar van de opleiding MZ PBSD ED (bijna) afgerond
  • Je kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag overleggen
  • Je beschikt over eigen vervoer om onze locaties te bereiken.

Arbeidsvoorwaarden

De werk- en studiebelasting gemiddeld 34 uur per week. Deze urenbesteding omvat: een leerarbeidsovereenkomst van 24 uur, 6 uur onderwijs in eigen tijd. Gemiddeld 4 uur (thuis)studie in eigen tijd.

De werkgever betaalt het wettelijke collegegeld en een boeken en/of accountbudget.

Contact

Heb je interesse of wil je meer weten? Stuur ons een bericht. We helpen je graag verder.