Met trots presenteren wij het jaarverslag 2023 van MHFA Nederland.
Voor een gezonde samenleving is ons mentaal welzijn essentieel. Het is de manier waarop je je verhoudt tot jezelf en tot anderen en hoe je omgaat met de uitdagingen in het dagelijks leven. Maar ook hoe jij en anderen dit ervaren. Mentaal welzijn leidt ertoe dat je je goed in je vel voelt, dat je je gelukkig voelt, je je meer verbonden voelt met elkaar, dat je maatschappelijk kunt participeren en dat je veerkrachtig ouder wordt. Maar mentaal welzijn is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid.
Op dit moment ervaren maar liefst 3,5 miljoen volwassenen in Nederland psychische problemen. Dit aantal blijkt uit het rapport dat het zorginstituut Nederland heeft opgesteld. In deze signalering staat beschreven dat het aantal mensen dat hulp vraagt vanwege psychische problemen toeneemt. Zoals onze samenleving, het sociaal domein en het zorgdomein nu zijn ingericht, hebben we onvoldoende capaciteit om iedereen te helpen.
Een van de oplossingsrichtingen die het zorginstituut benoemt, is het bespreekbaar maken van psychische kwetsbaarheid in onze samenleving en het onderkennen van het belang van mentaal welzijn. Willen we het mentaal welbevinden bevorderen, dan moet de mentale gezondheid bespreekbaar gemaakt worden, moet vroegsignalering gestimuleerd worden en is tijdige en adequate doorverwijzing naar (geïndiceerde) hulp noodzakelijk. En hierbij niet de oplossing zoeken bij de huisarts, zorgprofessional, het sociaal domein en het zorgdomein e.d. maar juist dichterbij. Want eenieder in onze samenleving kan hierbij helpen: mentale gezondheid is van ons allemaal!
Vaak herkennen mensen mentale klachten bij een ander voordat iemand hier zelf van bewust is. Maar het bespreekbaar maken vinden we moeilijk, de drempel om het gesprek daadwerkelijk aan te gaan, is hoog. Want soms is het duidelijk dat iemand het moeilijk heeft, maar in andere gevallen zijn de signalen lastig te herkennen. Het gaat erom dat de ander gezien wordt. Dit alles door familie en vrienden, collega’s, leidinggevenden, docenten, mentoren, sportmaatjes, wijkteams, et cetera handvatten te bieden om anderen bij te staan. Hierdoor kunnen mentale klachten in een vroeg stadium herkend worden en kan ondersteuning laagdrempelig worden opgestart en mogelijk verergering voorkomen.
Bij veel mensen ontbreekt vooralsnog de benodigde kennis om mentale klachten bij mensen in hun nabije omgeving (vroegtijdig) te herkennen. Om mensen beter in staat te stellen mentale klachten bij anderen te herkennen, met hen het gesprek hierover aan te gaan en te kunnen ondersteunen kan de training Mental Health First Aid (MHFA) helpen!
Mental Health First Aid cursus
De MHFA cursus is een training voor eenieder. Deelnemers leren over symptomen, oorzaken en risicofactoren van mentale klachten, welke hulp effectief is en waar en hoe ze eventuele hulp kunnen inschakelen. Ook leren zij de nodige vaardigheden om initiële hulp en steun te bieden bij beginnende psychische problemen of wanneer klachten verergeren. De cursus vergroot daarmee enerzijds de kennis van de meest voorkomende psychische klachten en draagt daarnaast bij aan destigmatisering en het verkleinen van de handelingsverlegenheid. De cursus is actief, tijdens de training ga je met behulp van oefenmateriaal het gesprek aan. Na verschillende bijeenkomsten, het volgen van de e-learning en het behalen van de toets, word je voor 3 jaar gecertificeerd als First Responder.
De cursus MHFA wordt in heel Nederland gegeven. MHFA Nederland biedt in samenwerking met de aangesloten partners trainingen Mental Health First Aid: Eerste Hulp bij mentale klachten, aan. Zij richten zich voornamelijk op klanten in de zakelijke markt. Naast het bedrijfsleven gaat het om sectoren als het onderwijs, gemeenten, zorg, welzijn en politie. Verspreid over 7 partners zijn zo’n 100 MHFA-trainers actief en ruim 16.500 personen in Nederland hebben inmiddels de cursus MHFA gevolgd.
In 2023 heeft MHFA Nederland veel trainingen mogen verzorgen voor gemeenten. Deze positieve ontwikkeling is ingezet door het IZA akkoord. Gemeenten zetten MHFA in voor haar inwoners om op deze wijze de inclusie van inwoners met een psychische beperking te bevorderen. Om deze inclusie te bereiken, is meer aandacht nodig voor normalisering en destigmatisering. Daarvoor is meer bewustwording in de samenleving nodig en dat vraagt om meer kennis. Met MHFA kunnen gemeenten inzetten op deze bewustwording en het verminderen van stigma. Het Trimbos instituut heeft een handreiking gepubliceerd waar MHFA Nederland als goed voorbeeld wordt benoemd.
Daarnaast nam MHFA in 2023 wederom een grote vlucht in de zakelijke markt en werd de cursus vaak gevolgd. Uit een grootschalig onderzoek door ADP Reserach Institute in 2023 is gebleken dat 47% van de werknemers wereldwijd aangeeft dat hun werk lijdt onder een slechte mentale gezondheid. Werkgevers willen graag goed zorgen voor hun medewerkers en door het volgen van een MHFA cursus krijgen medewerkers praktische vaardigheden bij gebracht zodat zij in staat zijn om psychische klachten bij collega’s vroegtijdig te kunnen herkennen en te signaleren om vervolgens met elkaar het gesprek aan te gaan. Medewerkers die zich veilig en gesteund voelen, presteren over het algemeen beter, zijn minder vaak ziek en voelen zich positiever over het bedrijf waarvoor ze werken.
In 2023 is er hard gewerkt aan de communicatie- en marketingstrategie. In 2023 is er ingezet op de naamsbekendheid van MHFA en de zichtbaarheid. Aan de hand van persona’s voor de verschillende sectoren wordt de communicatie voor de doelgroepen ingezet op de social kanalen. Dit heeft erin geresulteerd dat medio 2023 1000 volgers op Linkedin zijn bereikt. Daarnaast zijn de eerste voorbereidingen getroffen voor de vernieuwing van de website MHFA. Uit ervaring blijkt dat het aansluiten op de leefwereld van de verschillende sectoren en wat daar leeft, ertoe leidt dat deelnemers door herkenning nog meer rendement halen uit onze trainingen. We willen dit meer tot uiting laten komen in onze uitlatingen en zullen dit doorvoeren in onze communicatie en marketingstrategie, waaronder onze website. In 2024 zal de nieuwe website gelanceerd worden.
Meer weten over onze producten en waar je de cursus kan volgen? Kijk op onze website: www.mhfa.nl en/ of volg ons op LinkedIn, facebook of Instagram.