Annette (42) heeft jarenlang op hoog niveau Taekwondo gedaan. Haar leven stond in het teken van topsport. Maar haar ouders wilden dat ze ging studeren; een maatschappelijke carrière opbouwen en haar eigen broek ophouden. Ze besloot Verpleegkunde te studeren. Ze moest stage lopen en de psychiatrie was een optie maar: “Dat leek me niks. Maar mijn zus had ervaring bij GGzE en raadde het aan. Daarnaast werd hier rekening gehouden met mijn topsport. Dus ik dacht: 15 weken stage en dan snel wegwezen”, vertelt Annette.
Dat was in 2003. Van weggaan is geen sprake geweest. “Ik bleek het kei interessant te vinden hier. Ik had ook een heel fijne begeleider en die zei: ‘Jij bent gemaakt voor de psychiatrie. Jij als persoon bent de tool binnen de psychiatrie. Niet de katheter, niet de wondzorg…jij moet het doen.’ Ik ben heel nuchter en vind goed mijn weg in werken met afstand en nabijheid.” Ze heeft 10 jaar op de Reusel gewerkt maar is inmiddels gespecialiseerd verpleegkundige bij het Gezondheidscentrum.
Geen flauwekul
Topsport heeft Annette gemaakt tot wie ze is: een no-nonsense type dat hard werkt. “Geen flauwekul. Ik ben graag concreet en to the point. Zo benader ik mijn cliënten ook. Ik voel natuurlijk wel aan wat ik bij wie kan doen en ben empathisch maar probeer ze altijd te motiveren. Het zijn soms kleine stapjes die we zetten, maar uiteindelijk gebeurt er veel.” Ze is gespecialiseerd in diabetes- en wondzorg en houdt zich ook graag bezig met leefstijl. “Ik voer niet alleen somatische handelingen uit maar ga ook echt het gesprek met ze aan. Ik probeer ze zowel figuurlijk als letterlijk in beweging te krijgen.”
Hormonen
Ze is ook net afgestudeerd als hormoontherapeut. “Ik las dat er steeds meer vrouwen uitvallen met overgangsklachten die verkeerd werden gediagnosticeerd. En toen dacht ik: dat slaat natuurlijk nergens op. Dus daar wilde ik meer van weten. Dat vonden ze hier ook een goed idee. Hoe we deze kennis gaan vormgeven binnen GGzE moeten we nog bekijken. Misschien niet eens zozeer voor cliënten maar voor medewerkers; om uitval te voorkomen. Een aantal psychiaters weet overigens wel dat ik dit gedaan heb en vragen mij soms ook om vanuit deze invalshoek mee te kijken.”
Fantastisch
Voorlopig zit ze nog goed bij GGzE. ‘Zuster Annette, I love you!’, zo werd ze laatst begroet door een cliënt, buiten op Landgoed De Grote Beek. “Dat is ontzettend leuk. Ik vind de cliënten fantastisch; zij zijn het voor wie ik hier ben. En zien hoeveel slechter andere mensen het soms kunnen hebben, maakt dat ik met beide benen op de grond blijf staan.”