Op 7 april ging de film ‘Toon W. is hersteld’ in première voor een select publiek. De film gaat over het leven van Toon Walravens, ervaringsdeskundige en beleidsadviseur bij De Woenselse Poort.
Over rozen
Toons leven was geen rozengeur en maneschijn. De eerste dertig jaar stonden in het teken van verwaarlozing, geweld en criminaliteit. Hij werd uit huis geplaatst, zat in de gevangenis en werd behandeld bij De Woenselse Poort. Daar hij besloot het anders te gaan doen. Toon werkte jarenlang aan zijn herstel en werkt inmiddels al zo’n twintig jaar bij GGzE. Makkelijk was het niet.
Geen commerciële tv
Dit was allemaal al te lezen in Toon Walravens boek ‘Toon W. is hersteld’. Nu is er dus ook de film. Commerciële tv heeft interesse getoond, maar dat gaat niet gebeuren. De film blijft binnen het onderwijs. Toon: “De film moet educatief zijn en moet echt iets toevoegen aan ons forensisch werkveld. Dat vind ik belangrijk.”
Opleidingen
Enkele scholen, Fontys en Summa College, hebben de film al ontvangen. Ze gaan de film in delen opknippen om ‘m in verschillende modules aan hun studenten aan te bieden. Ook de opleiding Forensische Psychologie van de Universiteit Maastricht heeft de film ontvangen. Met Engelse ondertiteling, want het is een internationale opleiding.
De Woenselse Poort
De Woenselse Poort gaat de film gebruiken voor cliënten. “We gaan ‘m gezamenlijk bekijken en daarna gaan we erover in gesprek. We hopen dat ‘Toon W. is hersteld’ eye openers oplevert voor cliënten, medewerkers en voor de organisatie. De film gaat ook gebruikt worden om nieuwe medewerkers te werven. We willen dat het cliëntverhaal leidend wordt in het principe van De Woenselse Poort. Werken vanuit de bedoeling. Met de film kunnen we die mogelijkheden laten zien. En hoe we dat doen.”
Juf Bep
In de film komt Toon zelf aan het woord, maar ook mensen die een belangrijke rol in zijn leven hebben gespeeld. Zoals Toons zus, maar ook de bewaarder die hem een jaar lang iedere dag insloot en juf Bep, misschien wel de eerste persoon die hem echt zag. Juf Bep werkte in de instelling waar Toon werd geplaatst toen hij 13 was.
Ervaringsdeskundigen
“Tijdens mijn herstelproces heb ik meerdere ervaringsdeskundigen ontmoet en dat was ontzettend belangrijk. Zo iemand kan pas echt vertellen hoe het voor hem was om in de zorg terecht te komen. De gevoelens die ik had, waren niet vreemd. Daar kwam ik toen achter. De ervaringsdeskundigen die ik tegenkwam, hadden die ook. En daar praatten ze over.
Zo’n ervaring geeft een bijzondere tint aan je eigen leven. Je begint erin te geloven dat het voor jou ook weggelegd is, dat er hoop is, dat het ook voor jou goed kan komen. Ik kwam ontwikkelingen en mogelijkheden in mezelf tegen die ik niet voor mogelijk had gehouden. Dat gun ik een ander ook.”