Vandaag, 3 juni, geven bijna 130 masterstudenten van Design Academy Eindhoven (DAE) hun eindpresentaties over mentale gezondheidsvraagstukken die leven binnen de regio en binnen GGzE. Door op een creatieve, grensverleggende manier naar psychische problemen te kijken, ontwikkelen studenten sociale innovaties - samen met cliënten en medewerkers van GGzE. Het gedachtengoed van Planetree vormt daarbij de leidraad. Denk aan de Groene GGZ, huisvesting, leefstijl, de digitale klantreis, behandelen in veiligheid, talentontwikkeling van cliënten, en het binden en boeien van GGzE medewerkers.
Sommige culturen hebben geen taal voor mentale gezondheid
“Mentale gezondheid is voor veel studenten helemaal nieuw of vanuit hun cultuur zelfs onherkenbaar”, aldus Tessa Blokland, Relation Manager Educational Collaborations van DAE. De internationale studenten van DAE komen o.a. uit Schotland, Italië, Taiwan, Duitsland en de Verenigde Staten. “GGzE medewerkers hebben in het voorjaar de vraagstukken toegelicht, zodat de studenten een zo breed mogelijk beeld kregen van hun werkterrein en expertise. En sommigen zelfs een nieuwe taal leerden omdat mentale gezondheidszorg in hun cultuur niet bestaat.”
Veelbelovend en veel breder bruikbaar
In mei hebben de studenten in groepjes van vier personen tussenpresentaties verzorgd. Daar zaten al veelbelovende ideeën tussen. Bas van Oosterhout, initiatiefnemer van de samenwerking en directeur behandeling bij GGzE: “Een studentengroep wilde met cliënten over Landgoed De Grote Beek lopen en hen vragen om voor hen betekenisvolle plekken op het landgoed aan te geven. Ter voorbereiding daarop hadden de studenten een tool ontwikkeld om mensen te laten nadenken over hun emoties. Die tool bleek achteraf veel breder toepasbaar. Bijzonder waardevol, terwijl de studenten dat zelf niet eens beseften.”
Beste ideeën in (de) praktijk brengen
Bij de eindpresentaties van de studenten zijn ook GGzE medewerkers aanwezig die een aantal ideeën verder gaan uitwerken, samen met de studenten. Van Oosterhout: “GGzE kan hun vernieuwende benadering zeker gebruiken in het werk met cliënten en naasten. De creatieve manier van DAE studenten om naar mentale problemen te kijken zorgt voor vernieuwing die impact heeft op de inwoners van de regio. We hebben enthousiaste medewerkers van GGzE gevraagd om de meest geschikte ideeën te adopteren en in de praktijk te brengen. We kijken nu al uit naar de tweede uitreiking van de Planetree Design Award op 27 oktober waarin we deze beste practices ook gaan delen met een groter publiek.”
‘Bruggen bouwen in de gemeenschap’
DAE is in 2021 een unieke driejarige samenwerking aangegaan met GGzE onder de werktitel 'Bruggen bouwen in de gemeenschap: van mondiale kennis naar lokale mentale kracht'. Door op een creatieve, grensverleggende manier naar psychische problemen te kijken, ontwikkelen studenten sociale innovaties - samen met cliënten en medewerkers van GGzE. Innovaties die de weg vrijmaken voor een meer inclusieve samenleving. In oktober 2021 won studente Mirte van der Nat de eerste Planetree Design Award tijdens de Dutch Design Week.