GGzE mag je pas in behandeling nemen als je een zorgverzekering hebt. Als je geen basiszorgverzekering hebt, overtreed je de wet en kun je een boete krijgen. Daarom raden we je aan om zo snel mogelijk een zorgverzekering af te sluiten als je die nog niet hebt.

Zorgverzekering

Een basiszorgverzekering is een verplichte verzekering voor de dekking van medische kosten, zoals bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis en geneesmiddelen van de apotheek, GGZ, enzovoort.

Iedere inwoner van Nederland is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Kinderen jonger dan 18 jaar kunnen zich via de zorgverzekering van de ouders gratis verzekeren. Voor zorg die niet in de basisverzekering zit (bijvoorbeeld tandartszorg of fysiotherapie), kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Een aanvullende verzekering is niet verplicht.

Als je in het buitenland woont en verzekerd bent maar zorg krijgt in Nederland, dan moet je in het bezit zijn van een internationaal verzekeringsbewijs.

Verzekering afsluiten

Je kunt zelf een zorgverzekeraar kiezen en daar contact mee opnemen. Een zorgverzekeraar mag niemand weigeren voor een basisverzekering. Voor de aanvullende verzekering kan dat wel. Op independer.nl kun je alle zorgverzekeraars met elkaar vergelijken.

Om een zorgverzekering af te kunnen sluiten, moet je in het bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs. Dit kun je aanvragen bij de afdeling burgerzaken van de gemeente waarin je woont. Ook moet je een burgerservicenummer (BSN, vroeger sofinummer) hebben. Heb je dat niet, vraag dit dan zo snel mogelijk aan bij het belastingkantoor. Een burgerservicenummer is namelijk verplicht.

Als je niet de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een Europese Unie- of EER-land (Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) hebt, moet je een geldige verblijfsvergunning hebben.

Als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt maar geen betaald werk, dan moet je voor het afsluiten van een verzekering in het bezit te zijn van een werkloosheids- of bijstandsuitkering.

Als je met een buitenlandse nationaliteit in Nederland werkt en in zorg komt, wordt de zorg vergoed via Zilveren Kruis buitenland verzekeringen. Je dien als cliënt een EHIC (European Helath Insurance Card) te overleggen.

Premie

Voor de zorgverzekering moet je premie betalen. Deze verschilt per zorgverzekering. Kun je de premie niet of niet meer betalen? Informeer dan bij je zorgverzekeraar of bij de gemeente welke mogelijkheden er zijn om dit op te lossen. Doe dit zo snel mogelijk anders krijg je te maken met incassomaatregelen.

Als je inkomen onder een bepaalde grens ligt, heb je recht op zorgtoeslag. Met deze toeslag kun je een deel van de premie betalen. Voor sommige inwoners met een laag inkomen heeft de gemeente een collectieve zorgverzekering geregeld.

Vergoeding behandeling

GGzE heeft voor 2024 een contract met alle zorgverzekeraars. Onze online-, groeps- en individuele behandelingen voldoen aan alle eisen van deze verzekeraars. Deze behandeling is gebaseerd op de individuele diagnose die GGzE samen met jou op basis van de intake stelt. De behandelingen worden vergoed via jouw basisverzekering. Let op: als je 18 jaar of ouder bent betaal je een verplicht eigen risico aan jouw zorgverzekeraar voor de zorgkosten die je vergoed krijgt uit de basisverzekering. Als je hierover vragen hebt, kun je contact opnemen met jouw eigen verzekeraar.

Voor het komende jaar 2025 heeft GGzE op dit moment een contract met de volgende verzekeraars:

Contract, vergoed

Nog geen contract, wel vergoed zolang de onderhandeling loopt

  • Met zorgverzekeraar CZ en Zilveren Kruis zijn we nog in gesprek.
  • Zolang we nog in gesprek zijn met deze zorgverzekeraars, wordt uw zorg in 2025 vergoed volgens uw verzekeringsvoorwaarden voor gecontracteerde zorg.
  • Maken we geen afspraken? Dan worden nieuwe behandelingen vergoed volgens uw verzekeringsvoorwaarden voor niet-gecontracteerde zorg. Dit betekent meestal dat u een deel van de rekening zelf moet betalen.
  • Hadden we in 2024 een contract deze zorgverzekeraars? Dan geldt een overgang van maximaal 1 jaar. Deze geldt als u in 2024 in behandelingen was en die behandeling doorloopt in 2025. Zie de website van de zorgverzekeraar wat dit betekent voor de vergoeding.

Nog geen contract, mogelijk een deel niet vergoed

  • Met zorgverzekeraar Menzis en Zorgzaam zorgverzekering zijn we nog in gesprek.
  • Maken we geen afspraken? Dan wordt uw zorg in 2025 vergoed volgens uw verzekeringsvoorwaarden voor niet-gecontracteerde zorg. Dit betekent meestal dat u een deel van de rekening zelf moet betalen.
  • Hadden we in 2024 een contract met deze zorgverzekeraars? Dan geldt een overgang van maximaal 1 jaar. Deze geldt als u in 2024 in behandelingen was en die behandeling doorloopt in 2025. Zie de website van de zorgverzekeraar wat dit betekent voor de vergoeding.

Alle mogelijkheden die GGzE je binnen jouw basis GGZ-verwijzing aanbiedt worden via jouw verzekeraar vergoed, of zonder kosten beschikbaar gesteld. Je kunt hierbij denken aan online behandeling via het behandelplatform Minddistrict, maar ook ondersteuning van de behandeling met behulp van virtual reality of apps.


Er zijn diagnoses die niet leiden tot een behandelaanbod bij GGzE of die niet voor vergoeding in aanmerking komen door de verzekeraar. Dit is bijvoorbeeld bij relatieproblemen zonder een psychiatrische aandoening het geval. Jouw intaker kan je hierover inlichten gedurende het intakegesprek. Heb je daarover vragen, dan kun je contact opnemen met ons Entreeteam: (040) 296 77 66 of jouw verzekeraar.

Vragen?

Heb je nog vragen over de zorgverzekering?

  • Neem contact op met Informatie Rijksoverheid via telefoonnummer 0800-8051.

Heb je hulp nodig bij het afsluiten van een zorgverzekering?

Contact

Meer weten? Neem contact met ons op. We helpen je graag.

Contact telefoon