8 november 2024

De High Intensive Care (HIC) van GGzE heeft als pilot een jaar gewerkt met het Safewards Model. Dit model helpt om conflicten en dwangmaatregelen op psychiatrische afdelingen te verminderen. Met tien praktische interventies richt het zich erop de afdeling veiliger en prettiger te maken door de communicatie, sfeer en samenwerking te verbeteren. Na de succesvolle pilot is de HIC nu bezig met het implementeren van deze interventies. 

Een van deze interventies is het achterlaten van een ontslagboodschap. Vertrekkende cliënten wordt gevraagd om een boodschap achter te laten waarin zij benoemen wat zij waardeerden op de afdeling, hun positieve ervaringen met hulpverleners en zaken die tijdens hun verblijf goed zijn verlopen. De ontslagkaarten helpen niet alleen nieuwe cliënten om hoop en motivatie te vinden, maar geven ook een blik op de persoonlijke groei en positieve ervaringen die mogelijk zijn tijdens de opname. Bij de HIC worden deze boodschappen in een geschilderde boom gehangen.  

“De boom is gekozen omdat het met stevige wortels staat en dat staat symbool voor de afdeling. Daarnaast zijn er ook vogeltjes, één zit in de boom en twee vliegen eruit en zijn ook kleurrijker. Zij symboliseren de cliënten”, vertelt Lonne van Dartel, verpleegkundige. “Ik vind het een mooi initiatief. Sommige cliënten komen echt in hun donkerste periode binnen en als je dan leest dat het met anderen goed is gekomen, kan ik me voorstellen dat dat hoop geeft. Mensen zitten hier soms langere tijd samen dus er ontstaat vaak ook een band onderling. Dat kan de woorden in de boom nog meer waarde geven.”  

Het is de bedoeling dat het schrijven van een positieve boodschap vast onderdeel wordt van het ontslagproces.  

Safewards HIC