28 maart 2023

Safia (46) was managementassistent maar voelde eigenlijk altijd al: ik wil iets anders. Het verlangen was om verpleegkundige te worden maar ze was bang dat dit zou botsen met haar geloof, de islam. Omdat het werk ook vraagt om mannen (lichamelijk) te verzorgen.

Safia verpleegkundige

“In mijn gemeenschap leeft onder vrouwen wel het ongemak om in contact te treden met onbekende mannen. Dat kan ons ervan weerhouden om naar zorgberoepen te kijken. Ik besloot het ongemak niet meer uit de weg te gaan en me eens écht goed te verdiepen in het vak van verpleegkundige.” Zo kwam Safia er voor zichzelf achter dat zorgtaken functioneel en essentieel zijn en daarom waardevol.

Ze volgt nu de BBL-opleiding mbo-verpleegkundige via GGzE. Dat betekent dat ze leert en werkt tegelijkertijd. Ze is in dienst bij GGzE die de opleiding voor haar betaalt. “Ik weet 100% zeker dat ik op de juiste plek zit. Al is het soms wel uitdagend als alleenstaande moeder van 4 kinderen. Maar het brengt me waar ik naar op zoek was: een ondersteunende aanvulling zijn in iemands leven.”

Ze merkt dat ze met haar islamitische achtergrond echt iets extra’s toevoegt aan het team. Ze kan bijvoorbeeld uitleg en context geven aan haar collega’s over sommige gedragingen en behoeftes van islamitische cliënten. “Ik pleit voor meer diversiteit binnen de ggz. Het is belangrijk om binnen teams een afspiegeling van de samenleving te hebben.”

Ook interesse in een opleiding tot mbo-verpleegkundige via GGzE? Je leest meer op onze website.