Als verpleegkundige speel je een belangrijke rol in de zorg. Met geduld en een luisterend oor bouw je een goede werkrelatie op met cliënten. Omdat je de situatie van cliënten goed kunt inschatten ben je van grote waarde in het team. De opleiding tot verpleegkundige bereidt je voor op deze verantwoordelijke functie.

De opleiding

De opleiding tot mbo-verpleegkunde niveau 4 is een combinatie van leren en (betaald) werken. De totale opleiding duurt 4 jaar. De opleiding start elk jaar in augustus of september. Je volgt onderwijs bij Summa Zorg in Eindhoven. GGzE heeft jaarlijks meerdere opleidingsplaatsen beschikbaar. Voor schooljaar 2021/2022 is solliciteren niet meer mogelijk.

Begin 2022 worden de vacatures voor de opleidingsplaatsen weer opengesteld op www.werkenbijggze.nl.

Het voordeel van de combinatie werken en leren is dat je het geleerde direct in de praktijk kunt brengen. Ook blijf je tijdens de opleiding op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied.

Opbouw

In de eerste 5 weken van de opleiding tot verpleegkundige ga je naar school met een leerovereenkomst. Dit is de Beroeps Voorbereidende Periode (BVP). Je volgt onderwijs bij Summa Zorg in Eindhoven en gaat 1 dag in de week meelopen in de praktijk. 

Als je de BVP goed hebt afgerond ga je op basis van een leerarbeidsovereenkomst 32 uur per week aan het werk bij GGzE in de functie van leerling-verpleegkundige. Elke week heb je 1 lesdag waarop je onderwijs volgt. Ook heb je ongeveer 2 keer per jaar een verdiepingsweek.

In de 4 praktijkleerperiodes maak je kennis met diverse praktijksituaties bij GGzE:

  • verschillende werkvelden: jeugdigen, volwassenen, ouderen en forensische cliënten (de rechter heeft hen behandeling opgelegd).
  • verschillende afdelingen: opname, vervolgbehandeling, begeleiding, langdurende zorg.
  • verschillende hulpverleningsvormen: individueel, in groepen, ambulante en klinische zorg.

In de dagelijkse praktijk krijg je begeleiding van een werkbegeleider. Gedurende je hele opleiding word je begeleid door een leerprocesbegeleider. In elke leerperiode heb je meerdere evaluatiegesprekken met je begeleiders. Het praktijkleren wordt beoordeeld in de werkpraktijk. Daarnaast doe je mee aan leeractiviteiten, bijvoorbeeld besprekingen van behandel- en verpleegplannen en casuïstiek, practica en praktijklessen.

Toelatingseisen

Als je de opleiding tot verpleegkundige wilt volgen, verwachten we dat je een zelfstandige leerhouding hebt en initiatief neemt om te leren. Belangrijk is dat je je openstelt voor anderen en dat je bereid bent om kritisch naar jezelf te kijken. Deze eigenschappen zijn belangrijk voor een verpleegkundige. In de klinische praktijk ga je namelijk veel en intensief met cliënten om. Om een goede werkrelatie met hen te kunnen opbouwen, is het nodig dat je een open houding hebt, goed kunt luisteren en cliënten kunt stimuleren.

Voor deelname aan de opleiding gelden deze toelatingseisen:

  • je bent minimaal in het bezit van een diploma VMBO T, G of gelijkwaardig (informeer bij twijfel eerste bij Summa Zorg of je toelaatbaar bent voor de opleiding)
  • je bent gemotiveerd om binnen de psychiatrie te werken
  • je kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag overleggen

Arbeidsvoorwaarden

In de eerste 5 weken van je opleiding volg je onderwijs bij Summa Zorg op basis van een leerovereenkomst van 36 uur per week. Tijdens deze Beroeps Voorbereidende Periode (BVP) ontvang je een zakgeldvergoeding conform CAO GGZ. De werkgever betaalt de schoolkosten en boeken.

Nadat de BVP goed is afgerond wordt jou een leerarbeidsovereenkomst aangeboden voor de duur van de opleiding van 32 uur per week. Een overeenkomst van minder dan 32 is niet mogelijk.

De werk- en studiebelasting is gemiddeld zo'n 38 tot 40 uur per week. Deze urenbesteding omvat: een leerarbeidsovereenkomst van 32 uur, 4 uur onderwijs in eigen tijd en 2 tot 4 uur (thuis)studietijd.

Instromen

Ben je al in het bezit van een mbo niveau 3 Verzorgende IG? Of volg je de opleiding tot verpleegkundige maar wil je overstappen naar BBL? Dan kun je bij ons ook instromen.

Contact

Heb je interesse of wil je meer weten? Stuur ons een bericht. We helpen je graag verder.

Inge Jonkers