4 mei 2022

Medewerker aan het woord

Als ambulant kapster kwam Sandra (42) regelmatig bij Nestor om de haren van cliënten te knippen. Haar omgang met de cliënten viel in positieve zin op. Sandra werd dan ook gevraagd of werken in de zorg niet iets voor haar was. Het paste op dat moment niet in haar leven, maar toen kwam corona.

“Door de lockdowns werd het lastiger om mijn werk uit te voeren. Dat zette me aan het denken: werd het niet eens tijd voor iets anders? Ik besloot Nestor te bellen en zat letterlijk de volgende dag al in de schoolbanken.”

medewerker aan het woord

Sandra volgt sinds januari van dit jaar de BBL-opleiding tot Helpende. Bekostigd door GGzE. “Ik vond het moeilijk om als kapper afscheid te nemen van mijn werk en klantenbestand. Maar ik heb hier echt een nieuwe familie terug gekregen. Ik werk nu in een team, iets dat ik als zelfstandige miste. Daarbij is iedereen hier gelijkwaardig aan elkaar en bestaat er geen hiërarchie.”

Als Helpende ondersteunt ze cliënten bij alledaagse zaken. Ze helpt ze met douchen, met eten, verschoont de bedden, maakt een praatje…”Het is heel divers. Van tevoren vroeg ik mezelf wel af hoe ik zou reageren op poep en plas. En je ziet mensen op hun meeste kwetsbare en intieme momenten. Daar moet je respectvol en discreet mee omgaan. Maar ik draai er mijn hand niet meer voor om. Het hoort er gewoon bij. Het is noodzakelijke zorg die je later zelf ook hoopt te krijgen, indien nodig.”

Weer terug de schoolbanken in, zeker met een gezin ernaast, valt Sandra niet altijd mee. Maar ze heeft geen seconde spijt van haar carrièreswitch. “Het is mooi om deze doelgroep te kunnen helpen. Om ze te laten stralen en het gevoel te geven dat ze er mogen zijn. Ik beleef hier weer echt nieuwe dingen en heb zin om naar mijn werk te gaan. De dagen vliegen voorbij.”