27 mei 2022

Joris Hendrickx is opdrachtgever van het meerjarenprogramma voor suïcidepreventie bij de GGzE. “Suïcidaliteit is in onze hulpverlening bijna dagelijkse praktijk. Een suïcide met fatale afloop komt niet vaak voor, maar als een cliënt overlijdt door suïcide is dat voor iedereen een drama. Ook voor de betrokken hulpverleners. Enerzijds voelt het als falen, ook al heb je volledig juist gehandeld, anderzijds moet je je achteraf verantwoorden. De toolkit leek mij een interessant hulpmiddel om zorgvuldiger te werk te gaan en dit aantoonbaar te maken in de verslaglegging. Daarom stond ik direct open voor een pilot.”

Voldaan gevoel

De pilot ging een half jaar geleden van start. Hendrickx: “Wij werkten al met een eigen suïcidepreventielijst, maar de toolkit is meer ontwikkeld en meer up-to-date. Er zijn zoveel dingen waar je tijdens de behandeling aan moet denken. De toolkit begeleidt je in alle stappen en ondersteunt je in je gedachtegang. Bovendien kun je in je verslaglegging direct aantonen dat je nauwkeurig te werk bent gegaan. Dat geeft een voldaan en zeker gevoel.”

Constant verfijnd

Ook met de feedback van GGzE is goed omgegaan. “De toolkit wordt constant verfijnd op basis van onze feedback. Of het nu gaat om de layout of de inhoud, alles wordt heel goed en snel opgepakt”, vertelt Hendrickx. “In de toekomst zou ik de toolkit willen integreren in het elektronisch patiëntendossier (EPD). Nu staat het los van het EPD en kost het invullen extra tijd. Dat is voor sommige collega’s een belemmering om ermee te werken.” 

Meer zorgvuldigheid leidt tot minder suïcides

Op basis van de pilot heeft GGzE besloten om door te gaan met de toolkit. Voor Hendrickx heeft de toolkit een grote meerwaarde op het gebied van zorgvuldigheid: “Ik ben opdrachtgever, maar ook gebruiker. Als ik de toolkit heb gebruikt, weet ik dat ik alle stappen heb gevolgd. Het is aangetoond dat er minder suïcides voorkomen wanneer er structureel een aantal elementen in de beoordeling van suïcidaliteit worden meegenomen.”

Gratis kennismaken met de toolkit?

Na drie succesvolle pilots bij GGZ Rivierduinen, GGzE en GGZ Oost Brabant wil 113 Zelfmoordpreventie graag meer instellingen kennis laten maken met de toolkit. Daarom bieden we nu voor drie organisaties een gratis implementatietraject aan. Er is nog een plekje vrij! Interesse? Lees meer over de toolkit, dit begeleidingstraject en hoe je je kan aanmelden. Meld je vóór 6 juni 2022 aan bij projectleider Lizanne Schweren via toolkit@113.nl

 

Bron: dit is een artikel van www.113.nl