2 maart 2022

Mensen zijn sociale wezens. We hebben sociale contacten en vriendschappen nodig voor onze emotionele en fysieke gezondheid. Goede vriendschappen hebben een grote invloed op onze kwaliteit van leven. En wie wil er nu niet een arm om zich heen van een lieve partner?

Voor mensen met psychische problemen is contact leggen soms niet zo makkelijk of vanzelfsprekend. De drempel om een praatje te maken is vaak hoog, terwijl dat toch een eerste stap is om verbinding met een ander te kunnen maken.

Liefde en psychiatrie

Tjolina Minderman en Peggy Adelaars, beide medewerkers van GGzE, zagen in de dagelijkse praktijk dat er behoefte was aan verbinding en vriendschappen. Samen besloten zij dat liefde en psychiatrie prima samen kunnen gaan en ze organiseerden een datingdag. Al snel bleek dat er veel meer behoefte bestond om mensen te verbinden op het gebied van liefde, relaties en vriendschappen. Dat was de geboorte van het project ‘Gek op de Liefde’ waarmee Tjolina en Peggy in 2019 de Verwenzorgprijs hebben gewonnen. De echte winnaars zijn echter de cliënten die nu aan activiteiten vanuit dit project deel kunnen nemen en stappen kunnen zetten in het aangaan van vriendschappen en relaties.

daten liefde

Dialogen

Inmiddels zijn er al zo’n tien activiteiten georganiseerd waaronder een aantal workshops bijvoorbeeld over online daten. Momenteel werken Tjolina en Peggy aan een pilot waarin op acht verschillende locaties van GGzE dialogen over de liefde worden gevoerd. In de dialogen, naar het model van Utrecht in Dialoog, praten deelnemers over liefde, relaties en hoe iedereen dit ervaart. Ook teleurstellingen en verwachtingen komen aan de orde. Centraal staat het uitwisselen van ervaringen, niet om oplossingen te vinden. Zo vormen de dialogen op zich al een instrument om contact te leggen met anderen.

Contact maken

Na de dialogen volgt een workshop waarin deelnemers leren hoe je contact legt. Een seksuoloog en een casemanager begeleiden deze workshop waarin onder andere aan de orde komt: Hoe ga ik om met verwachtingen? Hoe bewaak ik mijn grenzen? Wat vertel ik over mezelf en hoe kan ik omgaan met afwijzing? Als laatste stap kunnen de deelnemers meedoen aan een dating-dag die later plaatsvindt.

Online platform

Vanuit eerdere activiteiten blijkt dat cliënten heel erg blij zijn dat deze mogelijkheid bestaat. Sommige deelnemers komen meerdere keren terug. Ondanks de bescheiden hoeveelheid activiteiten die tot op heden hebben plaatsgevonden is het overduidelijk dat dit project in een grote behoefte voorziet. Vandaar dat nu wordt onderzocht of GGzE zich kan aansluiten bij het online platform ‘Durf jij met mij?, een online datingsite, speciaal voor mensen met psychiatrische of psychosociale problematiek. Het zou een mooie aanvulling zijn op de activiteiten die vanuit ‘Gek op de Liefde’ worden georganiseerd.