3 februari 2022

Binnen GGzE wordt Virtual Reality (VR) ingezet in de behandeling. Op een VR-bril wordt een 360⁰ video vertoond die de kijker een ervaring geeft dat hij zich daadwerkelijk in een andere situatie bevindt.

Eric Smets, medewerker Innovatie en e-Health, legt uit wat hiervan de toegevoegde waarde is: “VR maakt gebruik van zogenoemde ‘360⁰ filmpjes’. Voor, achter, opzij, boven en onder zie je beelden die maken dat je je bijvoorbeeld in Schotland waant. Je hebt een uitzicht over een prachtig Schots loch, een bootje vaart voorbij en je kunt volgen waar het naartoe vaart. Overal om je heen de prachtige Schotse natuur. Rustgevende beelden die je de ervaring geven dat je in Schotland zit terwijl je aan je bureau op kantoor zit.”

virtual reality

“Zo zijn er allerlei situaties die je kunt nabootsen wat maakt dat cliënten laagdrempelig kunnen oefenen in moeilijke situaties en wordt pre-exposure in een veilige omgeving mogelijk; in de behandelkamer in de nabijheid van een behandelaar. Zeker bij angstklachten kan dit heel effectief zijn. Zo kan de cliënt stap voor stap naar ‘real life exposure’ toewerken. VR biedt ook een uitkomst om te kunnen oefenen in situaties die je in een behandelkamer niet kunt realiseren, zoals bijvoorbeeld een busrit.”

“Een ander voordeel is dat de behandelaar via een iPad kan meekijken in de belevingswereld van de cliënt waar dat normaal gesproken niet kan. In de situatie waarin een cliënt een virtuele busrit maakte, zag de behandelaar niet alleen de lichamelijke sensaties die bij de cliënt optraden maar ook wat die in de bus ervaarde. Dit levert voor een behandelaar veel informatie op voor de verdere behandeling. In dit geval kon direct met de ademhaling geoefend worden zodat de cliënt rustiger kon worden. Het was voor zowel de cliënt als de behandelaar een positieve ervaring.”

Interactieve filmpjes

“De toepassingen van VR binnen GGzE zijn nog volop in ontwikkeling,” vertelt Eric. “Momenteel verzamelen we allerlei data zodat we beter kunnen beoordelen welke, eventueel andere, toepassingen een toegevoegde waarde hebben binnen een behandeltraject. Mogelijk dat het aanbod later nog wordt uitgebreid met interactieve filmpjes. Belangrijk is dat behandelaren weten welke mogelijkheden er al zijn en dat VR heel goed in een behandeling kan passen.”

smets virtual reality