Fabiënne werkt als verpleegkundige bij De Beerze. Deze afdeling van GGzE heeft 7 woningen en 16 appartementen op locatie De Grote Beek. Deze afdeling is afgelopen jaar gesplitst en heeft nu van 5 woningen een trainingsunit gemaakt. In totaal wonen er 39 cliënten. Zij hebben bijvoorbeeld autisme, schizofrenie of een persoonlijkheidsstoornis. De Beerze is een leerafdeling waar ieder jaar plek is voor 14 studenten. Daar werkt ze nu twee jaar en praat vol enthousiasme en oprechtheid over haar werk en de cliënten. “Ik wil aankomende verpleegkundigen laten zien dat het werken in de ggz erg leuk en leerzaam is. Je kunt echt iets bijdragen aan het herstel van cliënten.”
Stigma
Fabiënne studeerde Verpleegkunde aan het Summa College. Ze vond het moeilijk om in het tweede jaar een keuze te moeten maken over de richting die ze op wilde. “Ik heb nooit echt een goed beeld gehad van de psychiatrie en zag altijd veel nare berichten in het nieuws over de ggz en verwarde personen. Er zit duidelijk een stigma op het werken in de psychiatrie. Veel mensen denken nog steeds dat landgoed De Grote Beek omringt is met hekken en dat iedereen er opgesloten zit. Een hardnekkig, ouderwets beeld.” Fabiënne heeft voor het eerst kennis gemaakt met de psychiatrie tijdens haar stage. Ze heeft toen mogen ervaren hoe het is om mensen met een psychiatrisch ziektebeeld te begeleiden. Ze haalt voldoening uit het begeleiden van deze mensen en wil dan ook graag haar enthousiasme delen met de toekomstige verpleegkundige.
Tot een mooi doel komen
Herstel en persoonlijke ontwikkeling, dat staat centraal bij De Beerze. Ze krijgen er ondersteuning bij het zo goed mogelijk functioneren in het dagelijkse bestaan. “Iedere dag is anders en je bent continu bezig met het verbeteren van zorg waardoor je werk nooit saai is.” Fabiënne vind het belangrijk om samen met de cliënt tot een mooi doel te komen en bij te kunnen dragen aan het behalen van deze doelen. Ze vind dat mede door de leerafdeling het verbeteren van zorg makkelijker haalbaar is. De studenten komen met een frisse blik en hebben vaak een andere kijk op het leveren van goede zorg. Zij zijn veel meer bezig met bijvoorbeeld innovatie en zijn op de hoogte van de nieuwste begeleidingsmethodieken. Ze is trots op het werk wat ze doet als verpleegkundige en hoopt mensen te kunnen enthousiasmeren voor het werken in de zorg.