Nieuwsblad

CAT United is de voetbalclub van De Catamaran, de forensische eenheid voor jongeren tussen de 14 en 22 jaar bij GGzE. Dit is het negende seizoen van CAT United. Door corona lag het allemaal een flinke tijd stil, maar nu wordt er weer getraind. Dat doen de jongeren twee keer per week, onder leiding van een trainer van PSV. Maar de deelnemers doen meer dan voetballen. Want het voetballen is onderdeel van hun therapie.

Emoties horen bij voetbal

Voor deze voetbaltherapie stellen de jongeren twee doelen op. Die doelen kunnen met voetballen te maken hebben, maar het kunnen ook persoonlijke leerdoelen zijn. Vaak is het een combinatie. Denk aan het omgaan met je teamgenoten. Grenzen accepteren van anderen. “Bij voetbal horen emoties,” vertel Ruud van Hoof, agoog bij GGzE en coördinator van CAT United. “Misschien heb je een kort lontje. Tijdens het voetballen kun je leren daarmee om te gaan. En dat kun je meenemen naar huis en naar de afdeling.”

Vergt veel discipline

De training is een samenwerking tussen PSV en GGzE. De PSV-trainer geeft tactische tips, waardoor de jongeren voetbaltechnisch veel leren. Maar ook op andere gebieden leren ze. Zoals teamwork. Het afmaken van de therapie.

Het vergt veel van de jongeren, om iedere woensdag en vrijdag te komen trainen. Want je moet er niet alleen zijn, je moet je ook inzetten. En er zijn behoorlijk wat afspraken waar je je aan moet houden. Zo moet je op tijd komen, je fatsoenlijk gedragen. Telefoons zijn verboden, net als roken. Dat vraagt discipline.

Samenwerking met PSV

Alle jongeren tekenen een contract. Dat doen ze in het PSV-stadion. Ze krijgen dan ook een rondleiding, waarbij een speler van PSV aanwezig is. Het ondertekenen gebeurt in dezelfde ruimte waar de echte PSV-spelers hun contract ondertekenen. De aanwezige PSV-speler feliciteert alle deelnemers. De jongeren krijgen een tenue van PSV: een shirt, een broek en sokken. Als ze de voetbaltherapie afmaken, dan mogen ze het tenue houden.

Therapie koppelen aan sportieve activiteit

“Dit is een mooie manier om met je doelen bezig te zijn. Sportief en ook nog eens in teamverband. Tijdens therapie zit je meestal en praat je. Dat is bij CAT United natuurlijk heel anders. Het is goed om therapie te koppelen aan een sportieve activiteit, in dit geval voetbal. Er komt zo veel bij kijken: emoties, communiceren, samenspelen, iets afmaken. Na elke training bespreken we de doelen die de jongeren hebben opgesteld. Met iedereen gaan we apart zitten. We bespreken hoe ze aan hun doelen hebben gewerkt, hoe ze ermee bezig zijn geweest, en of ze vooruitgang zien. Als we samen tot de conclusie komen dat het doel bereikt is, dan kijken we naar een nieuw doel," vertelt Van Hoof.

"Dit is het negende jaar van CAT United en iedereen is enorm enthousiast. Aan het einde van het jaar kijken we of we met een nieuw team gaan starten. Hopelijk lukt het!”