Als agoog speel je een belangrijke rol in de zorg. Met geduld en een luisterend oor bouw je een goede werkrelatie op met cliënten. Omdat je de situatie van cliënten goed kunt inschatten ben je van grote waarde in het team. De opleiding tot agoog bereid je voor op deze verantwoordelijke functie.

De opleiding

De opleiding is een combinatie van leren en (betaald) werken. De totale opleiding duurt 3 jaar.

Het voordeel van de combinatie werken en leren is dat je het geleerde direct in de praktijk kunt brengen. Ook blijf je tijdens de opleiding op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied.

De opleiding start elk schooljaar eind in augustus begin of september. Je volgt onderwijs bij Summa College in Eindhoven. GGzE heeft jaarlijks meerdere opleidingsplaatsen beschikbaar.

Een paar keer per jaar  worden de vacatures voor de opleidingsplaatsen opengesteld op www.werkenbijggze.nl. Meestal rond januari en april

Opbouw

Elke week heb je 1 lesdag waarop je onderwijs volgt. In de 3 praktijkleerperiodes maak je kennis met diverse praktijksituaties bij GGzE:

  • verschillende werkvelden: jeugdigen, volwassenen, ouderen en forensische cliënten (de rechter heeft hen behandeling opgelegd).
  • verschillende afdelingen: opname, vervolgbehandeling, begeleiding, langdurende zorg.
  • verschillende hulpverleningsvormen: individueel, in groepen, ambulante en klinische zorg.

In de dagelijkse praktijk krijg je begeleiding van een werkbegeleider. Gedurende je hele opleiding word je begeleid door een leerprocesbegeleider. In elke leerperiode heb je meerdere evaluatiegesprekken met je begeleiders. Het praktijkleren wordt beoordeeld in de werkpraktijk. Daarnaast worden je ook leeractiviteiten  aangeboden , bijvoorbeeld bijeenkomsten met andere leerlingen en ruimte om interne trainingen te volgen.

Toelatingseisen

Als je de opleiding tot agoog wilt volgen, verwachten we dat je een zelfstandige leerhouding hebt en initiatief neemt om te leren. Belangrijk is dat je je openstelt voor anderen en dat je bereid bent om kritisch naar jezelf te kijken. Deze eigenschappen zijn belangrijk voor een agoog. In de  praktijk ga je namelijk veel en intensief met cliënten om. Om een goede werkrelatie met hen te kunnen opbouwen, is het nodig dat je een open houding hebt, goed kunt luisteren en cliënten kunt stimuleren.

Voor deelname aan de opleiding gelden deze toelatingseisen:

  • je bent minimaal in het bezit van een diploma VMBO T, G of gelijkwaardig (informeer bij twijfel eerste bij Summa college of je toelaatbaar bent voor de opleiding)
  • je bent gemotiveerd om binnen de psychiatrie te werken
  • je beschikt over eigen vervoer om onze locaties te bereiken
  • je kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag overleggen

Arbeidsvoorwaarden

Je krijgt een leerarbeidsovereenkomst van 32 uur aangeboden voor de duur van de opleiding.  Een overeenkomst van minder dan 32 is niet mogelijk.

De werkgever betaalt de schoolkosten, licenties en boeken.

De werk- en studiebelasting is gemiddeld zo'n 38 tot 40 uur per week. Deze urenbesteding omvat: een leerarbeidsovereenkomst van 32 uur, 4 uur onderwijs in werktijd, 4 uur onderwijs in eigen tijd,  en 2 tot 4 uur (thuis)studietijd.

Instromen

Volg je de opleiding PBMZ maar wil je overstappen naar BBL? Dan kun je bij ons ook instromen.

Voor deelname aan de opleiding gelden deze toelatingseisen:

  • Je bent in het bezit van een diploma begeleider maatschappelijke zorg niveau 3 of je bent een 2e of 3e jaar BOL PBMZ-student die wil overstappen naar BBL
  • Je bent gemotiveerd om binnen de psychiatrie te werken
  • Je kunt een Verklaring Omtrent het gedrag overleggen

Voor een zij-instromer **) hanteren we maatwerk toe op arbeidsvoorwaarden waarbij rekening wordt gehouden met eerder afgeronde opleidingen en werkervaring.

**) Een Zij-instromer is een persoon die zonder zorgachtergrond een opleiding wil volgen in een ander domein zoals de zorg.

Contact

Heb je interesse of wil je meer weten? Stuur ons een bericht. We helpen je graag verder.