10 oktober 2024

Op deze Internationale Dag van de Mentale Gezondheid kunnen wij vol trots aankondigen dat GGzE is geselecteerd als één van de nieuwe Te Gek Groen icoonlocaties! Ook de komende jaren vervult GGzE een voortrekkersrol om de natuur te betrekken en versterken op ons zorgterrein en bij de gebiedsteams, zodat deze beter benut wordt voor cliënten, zorgmedewerkers en omwonenden. 

Wat houdt dit in?

Als icoonlocatie zijn we pionier binnen het landelijke initiatief Groene GGZ van IVN Natuureducatie en Nature For Health. Wij krijgen extra ondersteuning om ons terrein verder om te vormen tot een groene hotspot, waar natuur en gezondheid hand in hand gaan. Niet alleen voor cliënten en medewerkers, maar ook voor de buurt. Samen creëren we een omgeving waarin natuur een belangrijk onderdeel is van herstel en dagelijks leven.

Waarom is dit zo belangrijk?

Onderzoek toont aan dat natuur een positief effect heeft op zowel fysieke als mentale gezondheid. Dit draagt bij aan een gezondere, veerkrachtige gemeenschap waarin mens en natuur elkaar versterken. Bestuurder Ingrid Willems: “Wij bieden de best mogelijke zorg aan mensen met complexe of acute mentale problemen, om veerkrachtig in het leven te staan. Daar benutten we de natuur volop bij, omdat we weten dat een groene omgeving positief bijdraagt aan mentale gezondheid. Immers wie dichtbij groen leeft, woont of werkt, maakt minder kans op mentale gezondheidsproblemen. Vanuit die overtuiging creëren we op het landgoed en in de omgeving van de gebiedsteams een helende omgeving met veel groen, water en rustgevende plekken. Voor iedereen: cliënten, hun belangrijke naasten, omwonenden en iedereen die even een adempauze nodig heeft.”

Een voorbeeld voor anderen

Samen met 12 andere icoonlocaties inspireren we andere ggz-instellingen in Nederland. De komende drie jaar gaan we aan de slag om zo een blijvende impact te realiseren op zowel de natuur op ons terrein als op de gezondheid van onze cliënten, medewerkers en de buurt.

Wil je weten welke icoonlocaties er nog meer zijn geselecteerd? Of meer lezen over deze groene beweging in de GGZ? Kijk dan op: groeneggz.nl

Groene icoonlocatie GGzE