3 juli 2024

Jules Hofman komt al zo'n 17 jaar bij de creatieve dagbesteding van GGzE: De Boeiende Kunst. De schilderijen die hij daar maakte en de gedichten die hij thuis in stilte schreef, zijn nu gebundeld in een boek: Beeldschetsers. 

De ideeën voor de schilderijen die Jules maakt komen voort uit de dingen die hij 's nachts droomt. Een soort verwerkingsmethodiek noemt hij het. Daarin meegenomen zijn visie, als jongen met autisme, op de wereld. "Middels het boek wil ik mensen de wereld laten zien door mijn ogen. Om mensen wakker te schudden. Om ze de mooie dingen van het leven te laten zien, maar ook de minder mooie, negatieve dingen. Zoals het gedicht over mijn hartfalen en het overlijden van mijn pa." 

Een gedicht of schilderij voor elke dag

De gedichten en schilderijen zijn niet op elkaar afgestemd maar willekeurig bij elkaar gezet. Dit is bewust zo gedaan. Een inhoudsopgave en een nette hoofdstukindeling passen niet bij Jules. Het boek is bedoeld om elke dag een andere pagina op goed geluk open te slaan en om zonder inhoudsopgave de juiste inhoud voor die dag te vinden. Om de mensen aan het denken te zetten. Over wat ze hebben gelezen of gezien en wat dat voor hen betekent. Iedereen kan er zijn of haar eigen invulling aan geven.  

Terwijl hij over zijn boek vertelt, gaat zijn telefoon. "Oh, dat is een winkel die mijn boek misschien wil afnemen en verkopen. Maar die bel ik zo wel even terug”, zegt hij blij. "Het is wel druk zo. Maar wel leuk druk! Mijn rust vind ik nu in het maken van vazen. Een nieuwe hobby! Naast het schilderen en dichten. Ik ben ook aan het overstappen van de thematiek van mijn schilderijen. Wat minder maatschappijkritisch. Ik ben nu vooral drie – of vierluiken aan het maken van vrouwenlichamen. En ondertussen ben ik met mijn tweede boek bezig. Maar heel rustig aan hoor!" 

Collectorsbox 

De dichtbundel met afbeeldingen van de kunst van Jules wordt onderdeel van een collectorsbox. De collectorsbox is bedoeld om aangeboden te worden door gemeenten aan dagbestedingscentra en organisaties in de omgeving. Een box met verschillende creatieve producten om anderen te inspireren en te motiveren om kunst en design met elkaar te verbinden. Voor het ontwikkelen van deze collectorsbox komt Jules graag in contact met andere kunstenaars en ontwikkelaars. 

Dagbesteding

Dagbestedingsproject De Boeiende Kunst vindt hij een superfijne plek. Een tweede thuis waar mede-deelnemers als familie voor hem zijn geworden. Waar hij ontspanning maar ook inspanning vindt. Zijn problemen kan hij daar goed bespreken en daarom zijn de gesprekken die hij daar met de begeleiding maar ook met anderen heeft, erg waardevol. 

Het boek Beeldschetsers is in Eindhoven verkrijgbaar bij onder andere Van Piere, kunstboekenhandel Motta en Van Beek art supplies.   

 

Jules kun je ook online volgen op Instagram en Facebook: Museum Juleum 

Jules