13 juni 2024

Een persoonlijke sportieve uitdaging combineren met iets terugdoen voor de zorg. Dat is wat ze in haar hoofd had en nu gaat ze het waarmaken: Dorien fietst in augustus binnen twee dagen 258 kilometer over het Brabantse Vennenpad om geld op te halen voor de Paardenhoeve. “Ik gun iedereen daar alles wat ze nodig hebben en hopelijk kan ik daar aan bijdragen.”

Dorien heeft zelf een achtergrond in de zorg met twee afgeronde opleidingen. Helaas is ze al een lange tijd arbeidsongeschikt verklaard. Sinds 2018 krijgt ze paardentherapie en daar is ze ontzettend dankbaar voor. “Ondanks dat ik zelf nu niet in de zorg werk, wil ik indirect wel iets kunnen betekenen,” vertelt ze. “Met deze actie kan ik op mijn manier m’n steentje bijdragen.” 

Paarden spiegelen zonder waardeoordeel

De Paardenhoeve betekent dan ook veel voor Dorien: “De Paardenhoeve geeft zelf aan: een ervaring met een paard werkt beter dan 1000 woorden. Die ervaring heb ik zeker. Het is heel bijzonder dat paarden je feilloos aanvoelen en spiegelen zonder waardeoordeel. Het is een heel betekenisvolle plek, met goede begeleiding en veel deskundigheid waar je heel veel kan leren.”

Het idee om te gaan fietsen komt niet zomaar aanwaaien. In 2021 heeft Dorien met haar partner de Mont Ventoux beklommen met de mountainbike. Daarna hebben ze samen het Pelgrimspad afgerond door steeds delen te wandelen van Den Bosch naar Maastricht. Nu lonkte een nieuwe uitdaging, aangemoedigd door wat GGzE postte tijdens de jaarwisseling om ‘het nieuwe jaar te omarmen.’ 

Doel behaald, maar actie gaat door

Op haar verjaardag heeft ze het boekje van het Brabants Vennenpad gekregen, een wandelpad van 258 km dat langs haar huis loopt. Daarmee kwam ze op het idee om nu zelf een sportieve uitdaging aan te gaan. “Het is iets persoonlijks, ook door het alleen te doen, maar het is wel haalbaar,” omschrijft ze in haar motivatiebrief. Via de website Steunactie.nl heeft ze het gekoppeld aan de Paardenhoeve zodat mensen haar kunnen sponsoren. Het doel om minstens 800 euro in te zamelen is al ruimschoots gehaald en daarmee kan de Paardenhoeve een hele wensenlijst in vervulling laten gaan. Van het overige geld dat ze binnenhaalt, kan de Paardenhoeve verschillende materialen betalen voor de verzorging van paarden.

Aanvankelijk zou ze de tocht in juni afleggen, maar de vele regenval gooide roet in het eten. Veel paden zijn onbegaanbaar en ze wil de natuur een kans gunnen om te herstellen. Vandaar dat ze de actie naar augustus heeft verplaatst. Tot die tijd kunnen mensen haar blijven sponsoren en kan de Paardenhoeve de wensenlijst aanvullen. “Ik gun het ze om alles waar te maken en de kwaliteit van zorg hoog te houden. Iedereen is zo fantastisch hier”, zegt ze trots.