16 mei 2024

Heb je altijd al de piramiden van Gizé willen zien? Herinneringen ophalen uit de wijk waar je bent opgegroeid? Of gewoon eens aan de andere kant van de wereld willen fietsen? Dat kan nu op de Grote Beekstraat 16 en 24. Met de apparaten van Fiets Labyrinth kan je via 700 opnames over de héle wereld cruisen.

Agoog en zorgregisseur Kim Nooren van Geronto Psychiatrie (GP) Nestor is er dolenthousiast over: “Een gewone hometrainer is maar supersaai natuurlijk. Hiermee kan je de hele wereld zien en is het ook nog eens goed voor de beweging.” De fiets is voornamelijk bedoeld voor oudere cliënten, maar in principe mag iedereen er gebruik van maken. Nooren heeft daarom ook ergo en fysio op de hoogte gesteld. “Naast goede doorbloeding en spierkracht, geeft het ook een stukje zingeving.”

Vanuit een gewone stoel kan je op de pedalen trappen. Via de knoppen op het stuur geef je aan of je links of rechts wil en met de middelste knoppen geef je de snelheid en zwaarte van de cadans aan. Iedereen kan er mee over weg. De fiets op GB24 staat er sinds vrijdag en reacties zijn uiterst positief. “Een cliënt was helemaal in haar nopjes omdat ze door de wijk waarin ze was opgegroeid naar haar oude school kon fietsen,” vertelt Nooren. “Een andere cliënt was helemaal verbaasd dat ze onder water kon fietsen en zelfs door Australië!”

Het is de bedoeling dat de machines de hele dag aanstaan zodat iedereen die wil, vanuit eigen beweging op kan stappen.

Vrienden van de Mentale Kracht

Fiets Labyrinth is geschonken door de stichting Vrienden van de Mentale Kracht. De stichting houdt op met bestaan en heeft haar laatste gelden verdeeld over diverse aangevraagde projecten. 

Fiets Labyrinth op de Grote Beek