9 november 2023

GGzE opende donderdag 9 november  een nieuw LichtCafé in Lucifer Coffee Roasters Bar aan het Kennedyplein in Eindhoven. Het LichtCafé is er voor iedereen die last heeft van somberheidsklachten. Het is een aangename plek waar je de dag begint met een juiste portie licht. Terwijl je achter de lichtlamp zit, drink je een lekkere kop koffie of thee. Je leest een krant, kletst wat of checkt alvast je mail. In het LichtCafé zijn deskundigen aanwezig die je begeleiden tijdens de lichttherapie.

Lichttherapie is een hele effectieve behandeling voor allerlei vormen van somberheidsklachten. Lisette Rops, psychiater bij GGzE, is 6 jaar geleden gestart met het LichtCafé concept. “Inmiddels hebben we twee locaties waar we een LichtCafé draaien: in het Ketelhuis op Landgoed De Grote Beek en in de bibliotheek in Veldhoven”, zegt Lisette.

“We merkten dat de doelgroep voor lichttherapie aan het uitbreiden is. We zien steeds meer studenten en expats die somber en futloos zijn. Reden genoeg om de lichttherapie naar een plek te brengen die laagdrempelig en inspirerend is. Een plek midden in de stad, waar ook jongeren zich thuis voelen.”

Lucifer Coffee Roasters

“Deze locatie is precies wat we zochten; echt de kers op de taart”, vertelt Deanne Huigen, verpleegkundig specialist en werkzaam in het LichtCafé. “De locatie ligt heel centraal, het is een fijne, inspirerende omgeving en de eigenaar van Lucifer was direct enthousiast toen we de samenwerking zochten. Hij vindt het destigmatiseren van psychische problemen heel belangrijk. In deze locatie mag iedereen er gewoon zijn; en dat zie je ook aan de diversiteit van bezoekers.

En het mooie is dat onze slogans zo goed bij elkaar passen: ‘Brighten Up Your Day’ van Lucifer en ‘Light Up Your Day’ van het LichtCafé. Dat is toch prachtig!?”

Meer informatie?

Voor het volgen van de lichttherapie is een verwijzing van de huisarts nodig. Het LichtCafé in Lucifer aan het Kennedyplein is iedere werkdag geopend van 08.00 – 10.30 uur.  

GGzE opent nieuw Lichtcafé in Eindhoven centrum