27 oktober 2023

Donderdag 26 oktober heeft Daisy Dawson met ‘Inclusive Club Collective Kit’ de Planetree Design Award 2023 gewonnen. Dit meest inspirerende ontwerp voor een mentaal gezondheidsvraagstuk is een bouwpakket om zelf je eigen inclusieve ruimte mee te ontwerpen en te maken, en communicatiemanieren vorm te geven met oplossingsgerichte resultaten om aan behoeften tegemoet te komen. De bokaal - gemaakt door deelnemers van GGzE De Boei samen met ontwerper Willem van Hooff - werd uitgereikt door de directeur van Planetree Nederland tijdens de seminar ‘Mental Health for All’ van Design Academy Eindhoven (DAE) en GGzE.

De bokaal - gemaakt door deelnemers van GGzE De Boei samen met ontwerper Willem van Hooff - werd uitgereikt door de directeur van Planetree Nederland tijdens de seminar ‘Mental Health for All’ van Design Academy Eindhoven (DAE) en GGzE.

De Inclusive Club Collective Kit is een ontwerpinterventie en collectieve ervaring rond neurodiversiteit. Het brein van mensen verschilt, dus er zijn verschillende manieren van denken, leren, waarnemen en interpreteren. De kit bestaat uit een methodologie, tools, materialen om een clubruimte te bouwen, neurodivergente tijdwaarneming, teambuildingoefeningen en leden die verschillende workshops voorstellen, allemaal beschikbaar op hun website. Het doel is niet alleen om een beweging te creëren in scholen, bedrijven en overheden, maar ook om inspanningen, nieuws, onderzoek, activisme, ontwerpers en instellingen met elkaar te verbinden om actie impactvol en creatief te maken op mondiaal niveau. Het collectief gelooft in ‘neurodiversiteit als ontwerpbeweging’.

Dawson heeft het bouwpakket ontwikkeld als medeoprichter van de Inclusive Club, een onafhankelijke ontwerp-denk-actieclub. Daarbij nodigden ze studenten en personeel uit in een ruimte van inclusiviteit, ontwerpactivisme en actie rond vraagstukken die ze tegenkwamen op Design Academy Eindhoven. De club nam verschillende vormen aan tijdens en na de pandemie: van wereldwijde onlinebijeenkomsten tot onderzoeksinstallaties in de Embassy of Inclusive Society en het Van Abbe tijdens DDW.

Winnend ontwerp: Inclusive Club Collective Kit

De drie geselecteerde projecten op het podium waren bruno (dementia), Permutation en Inclusive Club Collective Kit. De beslissing van de jury was unaniem: “Daisy Dawson met ‘Inclusive Club Collective Kit’ is de winnaar van de Planetree Design Award 2023. We zijn erg onder de indruk van de toepasbaarheid voor allerlei doelgroepen. De tool biedt op diverse manieren de mogelijkheid om mensen met elkaar te verbinden”. Dawson heeft een bedrag van € 2500,- ontvangen en een speciale bokaal uit handen van Marita Bossers–Nabben, directeur Planetree Nederland.

Award gemaakt door De Boei Kunst

De Planetree Design Award die winnaar Daisy Dawson heeft ontvangen, is gemaakt door een deelnemer van GGzE De Boei Kunst. De Boei is er voor mensen vanaf 18 jaar die tijdelijk professionele hulp nodig hebben om het leven weer op koers te brengen. Hilde Schumacher, activiteitenbegeleider bij De Boei Kunst: ”Ontwerper Willem van Hooff heeft vijf deelnemers van De Boei Kunst begeleid bij het creatieve proces. Uit hun zeven ontwerpen hebben we de winnende trofee gekozen die 26 oktober is uitgereikt als Planetree Design Award.”

Samenwerking DAE en GGzE

Van maart tot juni 2022 keken 127 masterstudenten en 13 designdocenten vanuit hun ontwerpgerichte kritische en creatieve invalshoek naar psychische problemen. Ondersteund door een team van 16 GGzE-experts volgden de studenten het dagelijkse werk van de instelling met cliënten en medewerkers en leerden van hun ervaringen, moeilijkheden en ambities.

Vanaf 2021 heeft DAE de samenwerking met GGzE vernieuwd. Om studenten van DAE te inspireren en inzichten te bieden over sociale innovatie aan cliënten en experts van GGzE, evenals het delen en uitwisselen van kennis over design en mentale gezondheid. De organisaties beogen dat er op een creatieve, baanbrekende manier naar mentale gezondheidsvraagstukken wordt gekeken. Want mentale gezondheid is net zo belangrijk als fysieke gezondheid.

Daisy Dawson wint Planetree design award 2023