15 juni 2023

Na jaren op verschillende afdelingen van GGzE te hebben verbleven, vond Gracia (44) haar rust bij afdeling OPSY. Hier begeleidt GGzE mensen met psychiatrische klachten en een licht verstandelijke beperking. “Ik was onhandelbaar”, omschrijft Gracia het zelf kernachtig. “Ik was snel overprikkeld en boos. Deed veel aan zelfbeschadiging en wilde dood. Maar dat lukte nooit.”

Ze vertelt het luchtig en is in opgetogen stemming. Ze heeft zojuist een schadevergoeding ontvangen voor seksueel misbruik dat haar overkwam als kind op het internaat. Ze heeft veel trauma’s en heeft daar lang mee geworsteld maar wil nu vooral vooruit kijken. Ze heeft een eigen huisje, volgt een opleiding en gaat trouwen. Dat laatste is iets waar ze enorm naar uitkijkt.

“Bij OPSY werd mijn medicatie omgegooid, kon ik in gesprek en vond ik rust”, zegt Gracia. Om haar vertrouwen te krijgen, werd er een contract ondertekend waarin stond dat ze niet weggestuurd zou worden. Ze ging pas weg wanneer zíj daar klaar voor was. “Dat ben ik uit gaan testen. Ik ging irriteren. Maakte ruzie en ging in verzet. Als ik met het personeel ging wandelen moest ik beloven dat ik niet weg zou lopen. Maar dan waren we buiten en hup, weg was ik. Maar goed, mijn ex bracht me altijd weer terug.” Uiteindelijk wist ze zich open te stellen en voelde ze dat het personeel er echt voor haar was. Ze is trots op wat ze sindsdien heeft bereikt. Ze doet al ruim 9 jaar geen zelfbeschadiging meer. “Mijn verloofde helpt me ook. En ook hij is apetrots op mij.”

'Leer vertrouwen'

Tegen andere cliënten zou ze willen zeggen: “Je komt hier voor jezelf. Dus probeer goed te luisteren en door te zetten. Sta open voor gesprekken met de begeleiding en leer ze vertrouwen, want anders houdt het op.”