3 maart 2023

Een magazine voor én door cliënten. Sinds januari 2023 bestaat binnen GGzE ‘De Grote B’. Bedacht en uitgewerkt door ggz-agoog Minou en deelnemer Leon.

“Ik wilde dagbesteding aanbieden waarbij er met de computer wordt gewerkt. Veel van onze deelnemers zijn man en die hebben daar wel oor naar. Het is modern en geeft veel ruimte voor creativiteit”, vertelt Minou. Zij kwam in contact met Leon die ook met het idee voor een blad rondliep. Hij zit bij de macrofotografieclub van GGzE en wilde graag een podium voor deze club en de foto’s die zij maken. Hij en Minou bundelden hun ideeën en in januari was de eerste editie een feit. Het magazine wordt op een aantal afdelingen verspreid en is ook online te lezen.

Iedereen kan ideeën aanleveren voor het magazine; zowel cliënten als medewerkers. Leon: “Ik had zelf eigenlijk geen flauw idee van alle activiteiten op Landgoed De Grote Beek. Via het blad kunnen we deze onder de aandacht brengen en er zo voor zorgen dat cliënten niet vereenzamen.” Het blad biedt een platform aan iedereen die van zich wil laten horen. Of ze nu willen interviewen of zelf geïnterviewd willen worden. Over een hobby, muziekvoorkeuren…wat iemand maar wil. “We delen er ook vacatures voor cliënten. Dat zijn klusjes waar cliënten op kunnen “solliciteren”. Dit is vooral voor cliënten die niet een heel dagdeel mee kunnen draaien maar zich wel graag nuttig willen maken. Of het nou papier versnipperen is of plantjes water geven, allerlei klusjes kunnen vanuit de organisatie aangeboden worden”, vertelt Minou.

Als het aan Leon ligt wordt het idee van zo’n magazine gekopieerd door allerlei zorgorganisaties. “Ik denk dat veel cliënten wel op zoiets zitten te wachten. Dus het zou mooi zijn als dit door heel Nederland wordt gedaan.” Minou is er trots op dat hun idee tot dit resultaat heeft geleid en ziet hoe blij de deelnemers ermee zijn. Ze laten het trots aan hun naasten zien. “Daar is het mij om te doen. Gewoon zijn, gewoon doen.”

magazine de grote b