21 maart 2023

Na 5 jaar neemt Arian afscheid van de cliëntenraad van FACT. Hij kijkt met veel plezier terug op deze tijd en raadt andere cliënten aan om lid te worden. Er is over het algemeen weinig animo voor cliëntenraden.

Arian denkt dat cliënten zich er misschien niet goed genoeg voor voelen en daarom niet durven, maar: “Ik ben door de jaren heen echt gegroeid. In het begin was ik heel angstig en vond ik het moeilijk om in een groep te spreken, maar hoe verder ik kwam in mijn herstel hoe meer mijn zelfvertrouwen groeide”, vertelt Arian. En voor hem heel belangrijk: er was altijd begrip wanneer het een periode wat minder ging.

Gelijkwaardig

Als cliëntenraad vertegenwoordig je cliënten en zorg je dat zij gehoord worden. Vragen, opmerkingen en suggesties van cliënten worden door de raad opgehaald en verzameld en besproken met het management. Samen wordt gewerkt aan betere zorg. “Ik vind dat we altijd heel serieus worden genomen en dat het echt waarde heeft wat wij doen. We worden gehoord en krijgen waardering. Het is altijd gelijkwaardig”, aldus Arian. Hij haalde veel voldoening uit de werkbezoeken aan verschillende afdelingen. Daar ging hij in gesprek met cliënten. Hij leerde zo ook veel over de geestelijke gezondheidzorg.

Zonder oordeel

De raad bestaat volgens hem uit verschillende en unieke mensen. Je leert naar elkaar te luisteren en andere meningen te respecteren. “Je leert niet meteen te oordelen maar open te staan voor een ander geluid. Daarnaast leer je vergaderen en discussiëren. Hiervoor was bijvoorbeeld ook een cursus ‘effectief vergaderen’ te volgen. Dat is heel waardevol.” En wie denkt dat het maar suffige bijeenkomsten zijn heeft het mis. Er wordt ook vaak genoeg iets leuks georganiseerd volgens Arian. Zoals lunches of activiteiten rondom de feestdagen.

Nu zijn behandeling is afgerond, is het tijd om het hoofdstuk bij GGzE af te sluiten. Hij werkt inmiddels bij Novadic en FAMEUS als (vrijwillige) ervaringsdeskundige. Ook deelt hij zijn ervaringen met huiselijk geweld en verslaving als gastspreker op hogescholen.

Arian cliënt