6 december 2022

“Een warm nest”, zo omschrijft Yvonne Galiart het werken bij afdeling De Dintel. Dit is een besloten afdeling voor mensen met complexe, psychotische problematieken. Yvonne begon er in 2014 als leerling en werd een jaar later aangenomen als verpleegkundige. “De helft van het team bestaat uit oud-studenten. Dat zegt denk ik genoeg. Mensen blijven hier graag werken omdat er ruimte is om te leren, we oog hebben voor elkaar en humor een belangrijk element is.”

De DIntel

In 2018 kwam Janne van Lieshout stage lopen onder begeleiding van Yvonne. Inmiddels is ook zij hier werkzaam, als agoog. “Bij Yvonne kon ik kwijt waar ik tegenaan liep. Checken of ik ergens wel klaar voor was. Hoe ik mezelf het beste kon ontwikkelen als agoog. Ook nu heb ik het gevoel dat ik altijd bij haar terecht kan.”

100 dagen in je hoofd

In 2021 was De Dintel onderdeel van de VPRO documentaireserie ‘100 dagen in je hoofd’. Gedurende 3 maanden liep presentator Nicolaas Veul er stage. “Het programma liet goed zien hoe wij contact leggen en omgaan met onze cliënten. Mijn schoonmoeder had echt zoiets van: ‘Oooh, is dat wat je allemaal doet! Die had echt geen idee. Dus dat was heel leuk”, vertelt Janne. 

“Ik leer van Yvonne heel veel over het verpleegkundige vak. Zij weet naar cliënten toe ontzettend goed te communiceren waarom ze doet wat ze doet”, aldus Janne. Andersom leert Yvonne van haar om geduld en structuur toe te passen. “Ik ben een enorm chaoot dus soms doe ik een ‘Janne’; dan maak ik net als haar een lijstje van wat ik allemaal nog moet doen.”

Meer lezen over werken bij De Dintel? Lees dan ook het verhaal van Ilze en Sharon.