23 juni 2022

“Sinds een aantal jaren wordt er in onze organisatie steeds meer aandacht besteed aan eten en drinken. En dat is fantastisch. Maar zou het niet geweldig zijn als we elke dag van een gezellige eettafel kunnen genieten? Net zoals we met Kerst de eettafel dekken en een lekker gerecht op een mooi bord presenteren? Elke dag Kerst; daar ga ik voor!”. Mario Bouwmans, procescoördinator Food & Beverage bij GGzE heeft een passie voor gezond en lekker eten en drinken waar aandacht aan is besteed.

Enthousiast vervolgt hij: “Een gerecht dat je samen op de afdeling hebt bereid en mooi gegarneerd op een met zorg gedekte tafel serveert; daar word je blij van! Het is niet alleen goed voor je gezondheid, het doet ook iets met het sociale aspect van gezamenlijk aan tafel eten.”

Bewust gestimuleerd

Mario houdt zich al jaren bezig met het eten en drinken van cliënten, medewerkers en bezoekers op alle locaties van GGzE. Daar horen ook de restauratieve voorzieningen van de organisatie bij. Het gaat dan niet alleen om het aanbod dat verkrijgbaar is; ook reikt hij medewerkers handvatten aan over de manier waarop je het eten het beste op tafel kunt krijgen. Dit betekent dat hij zich ook bezig houdt met de HACCP, de hygiëne en voedselveiligheid richtlijnen.

“Het bestellen, voorbereiden en bereiden van maaltijden is meer onderdeel geworden van de dagelijkse praktijk op de afdelingen. Door gezamenlijk te koken en te eten wordt het sociale aspect van eten ‘gevoed’. Cliënten leren elkaar beter kennen en krijgen meer respect voor elkaar. Zo krijgen ze ook meer eigen regie. Dit wordt bewust gestimuleerd door het samen met cliënten bestellingen te doen of groenten te oogsten bij De Tuin van GGzE. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gezond eten en drinken niet alleen goed is voor je fysieke gezondheid. Ook voor je mentale gezondheid is gezonde voeding noodzakelijk. Als GGz-organisatie hebben we dan ook een verantwoordelijkheid om hierin te voorzien”, aldus Mario. Hij vervolgt: “Naast het eten op de afdelingen kunnen cliënten ook gebruikmaken van verschillende restauratieve voorzieningen. De menu’s die hier te verkrijgen zijn, worden in overleg samengesteld, zodat ook daar gezonde voeding wordt verstrekt.”

Elke dag kerst

De laatste jaren is er veel gebeurd op het gebied van eten en drinken binnen GGzE. Mario: “Het is heel fijn dat er zoveel in beweging is; dat gezonde voeding een belangrijke plaats in het leefstijlbeleid van GGzE heeft gekregen. Door de leefstijlcoaches die nu worden opgeleid en die op de afdelingen allerlei activiteiten ontwikkelen komt er in de hele organisatie meer bewustzijn op voeding en welzijn. Ik ondersteun hen graag met suggesties hoe er samen met cliënten op een veilige manier gekookt kan worden, bijvoorbeeld met mooie, biologische producten uit De Tuin. ‘Elke dag Kerst op je bord’, zou echt fantastisch zijn.”

gezond beerze