16 maart 2022

Als geen ander weten onze vrijwilligers, cliënten en medewerkers hoe belangrijk het is om hulp te geven en te ontvangen in moeilijke omstandigheden. Vanuit die gedachte is Babette Schriks, vrijwilliger bij de Gastendienst van de Grijze Generaal, in actie gekomen om de handen ineen te slaan voor de mensen in Oekraïne.

“We hebben besloten om een deel van de opbrengst in de maand maart van de Kadoshop in de Grijze Generaal te doneren aan Giro 555. Ook hebben we voor medewerkers een digitale collectebus op intranet gemaakt en we hebben een fysieke box in de hal van de Grijze Generaal gezet. Omdat iedereen zo enthousiast was, is het niet bij dit initiatief gebleven. Gedurende de rest van de maand maart zullen we aandacht besteden aan onze ‘Handen ineen voor Oekraïne-actie’, vertelt Babette.

“Zo gaan vrijwilligers en cliënten cupcakes maken in de kleuren van de Oekraïense vlag die vervolgens tegen een vrijwillige bijdrage worden aangeboden. Een van onze vrijwilligers stelt een door haar gemaakt beeld voor veiling ter beschikking en we gaan met cliënten paasstukjes maken.”

“Hulporganisaties delen niet alleen voedsel, dekens, medicijnen en brandstof uit. Hulpverleners verlenen ook psychosociale hulp aan mensen op de vlucht en aan achterblijvers. In opvangcentra en safe houses kunnen mensen schuilen, op adem komen, eten en drinken en zichzelf wassen. Psychosociale hulp voor kinderen is hard nodig. Zoals in Boryslav, waar geëvacueerde weeskinderen worden opgevangen om hen even een veilige plek te bieden. Door met de kinderen te spelen, te tekenen en te schilderen wordt geprobeerd met hen in contact te komen.

Waar in het begin veel kinderen alleen maar zwarte verf gebruiken, verschijnen er na verloop van tijd meer kleurtjes. En dat is een van de redenen waarom wij graag een handje helpen zodat deze hulporganisaties en lokale hulpverleners die noodhulp kunnen verlenen die zowel in Oekraïne als in de buurlanden nodig is. Elke bijdrage is er één”, aldus Babette.

Handen ineen