10 november 2021

Judith was één van de begeleiders van Nicolaas Veul tijdens 100 dagen in je hoofd: “Als de VPRO ‘m niet meer wil, mag hij zo bij ons terecht. Hij snapt het vak en de mensen. Hij bleef investeren in het contact en had oprechte interesse.”

Zelf werkt Judith al 21 jaar bij GGzE. En al van grote afstand is te zien dat ze dat met heel veel plezier en overtuiging doet. “Iedereen hier doet ertoe voor mij. Het is belangrijk dat iedereen zich gezien voelt.”

She is liberty

Haar afdeling, De Dintel, richt zich op herstel. Dat is voor iedere cliënt anders. “Voor de een is dat het zelf kunnen verschonen van zijn bed, en voor de ander is dat toewerken naar zelfstandig wonen.” Iemand die ze al heel lang kent is Benno. Hij is een van de cliënten die wordt belicht in de documentaireserie. Ook hij is erg te spreken over Nicolaas: “Het is een gezellige, goeie gozer. En gevoelig. Als ik hem iets vertelde was hij echt aangedaan.” Benno verblijft al langere tijd op De Dintel. Judith is zijn procesbegeleider. “Ik ben zo blij met dat meisje.” Benno haalt een songtekst van U2 aan om Judith te beschrijven: ‘She is liberty and she comes to rescue me’. Hij noemt haar prettig gestoord en een goede luisteraar. “Ze laat me nadenken over dingen waar ik niet eerder over heb nagedacht. En als ik in een psychose zit en bij god niet meer weet wat ik moet doen, kan ik altijd terecht bij het personeel.”

Betrokkenheid

Het opbouwen van een band met cliënten, vindt Judith een van de mooiste dingen in haar werk. Er heerst grote betrokkenheid in het team, zowel naar cliënten als naar elkaar. “Het is niet dat ik hier de deur achter me dicht trek na een werkdag en mijn eigen wereld weer instap. Het is allemaal verweven met elkaar.” Zoals die keer dat Benno boeken weg te geven heeft en Judith er een uitkiest voor de verjaardag van haar moeder. “Benno heeft er toen een persoonlijke boodschap voor haar ingeschreven. Waarop mijn moeder weer een kaart naar hem heeft gestuurd. Zo voelt iemand zich echt gezien. Het zijn hier niet zomaar mensen ergens op een afdeling van een psychiatrische kliniek; ze doen ertoe.”