4 november 2021

In aflevering drie van '100 dagen in je hoofd' zagen we Vince in onze kapel stilstaan bij zijn overleden ouders. Dit deed hij samen met humanistisch geestelijk verzorger Lisa van Duijvenbooden. Bij GGzE werken zeven geestelijk verzorgers; allemaal vanuit een verschillende levensbeschouwing. Zij zijn onderdeel van ons Centrum voor Bezinning.

100 dagen vpro

“Bij ons kunnen cliënten terecht met hun levensvragen. Wat is de zin van het leven? Wie ben ik in deze wereld?”, vertelt Lisa. Dat kan in de vorm van groepsgesprekken op de afdeling maar ook individueel. Lisa merkt dat grote levensvragen erg op de voorgrond kunnen staan wanneer het psychisch lijden groot is. “Waar doe ik het voor, waarom ik, is het een straf of beproeving, wie ben ik nog meer dan psychiatrisch cliënt. Wij gaan daarbij niet direct op zoek naar een oplossing maar we geven ruimte aan de vraagstelling en gevoelens die daar bij komen kijken.”

Poëzie

De kapel op het terrein van De Grote Beek is een plek om te gedenken, te vieren, te bezinnen… Een ruimte waar steun en troost te halen én te brengen is. Cliënten kunnen er elke werkdag terecht. Ook is er elke zondag een viering, vanuit de verschillende geloofsovertuigingen. Zo wordt het voor iedereen een plek om op eigen wijze ergens bij stil te staan.

En hoewel levensvragen groots en zwaar kunnen zijn, ervaart Lisa vaak humor en luchtigheid in gesprekken met cliënten. “Ik leer er ook ontzettend veel van. Er wordt soms op geheel eigen wijze naar de wereld gekeken. Ik kom vaak heel veel wijsheid tegen. Sommigen zijn als poëten, zo mooi weten ze te vertellen.”

Meer over deze documentaireserie vind je op ggze.nl/vpro

Net als Lisa mooi werk verrichten bij GGzE? We hebben interessante vacatures beschikbaar: