28 oktober 2021

Vanavond zagen we Tim in gesprek met GGZ-agoog Marlou over de impact van soms heftige gebeurtenissen op de afdeling van OPSY. Voor Tim was het een nieuwe ervaring om zoveel verdriet en pijn te zien bij iemand. De impact hiervan bij Tim was voor Marlou een eyeopener: “Het deed me weer beseffen dat ik bijzonder werk heb.”

100 dagen in je hoofd Marlou

Ze vond het leuk om Tim te begeleiden, maar ook uitdagend. Tim hield soms eerder een interview met een cliënt dan dat hij echt een gesprek aanging. “Het is belangrijk om rustig het contact aan te gaan. Niet meteen iemands problemen onderzoeken maar gewoon eerst naar de mens kijken: wie ben jij?”, vertelt Marlou.

OPSY biedt hulp voor (jong)volwassenen met leermoeilijkheden en psychische problemen. Als GGZ-agoog biedt Marlou ze op verschillende vlakken ondersteuning. Ze helpt onder meer bij het aanhouden van een dagstructuur, voert motiverende gesprekken en biedt een luisterend oor. “Wij kijken op gelijkwaardig niveau naar wat iemand wél kan. Ze hebben vaak heel hun leven al gehoord wat hun beperkingen zijn. Maar wij gaan uit van ieders kwaliteiten en willen dat ze zoveel mogelijk hun sterke punten ontwikkelen en eigen regie behouden.”

Dynamisch

Het is bij deze doelgroep niet altijd direct te merken dat ze een licht verstandelijke beperking hebben. Overvraging ligt dan ook vaak op de loer. Iedere cliënt heeft een andere benadering nodig. “Dat maakt het werken in een kliniek dynamisch. Geen dag laat zich voorspellen. Je maakt hier soms heftige dingen mee. Dit vraagt van mijzelf en mijn collega's een grote mate van mentale veerkracht. Maar van betekenis kunnen voor de cliënten is wat het werk voor mij zo waardevol maakt.”

Omroep Brabant

Marlou was afgelopen zondag te zien bij talkshow KRAAK van Omroep Brabant: online terugkijken.

100 dagen in je hoofd tim nicolaas