De opleiding tot ervaringsdeskundige bereidt je voor op de verantwoordelijke functie van ervaringsdeskundig begeleider.

Als ervaringsdeskundig begeleider heb je een belangrijke rol in het ondersteunen van herstelprocessen van mensen met een psychische kwetsbaarheid zowel individueel en in groepen. Als ervaringsdeskundige werk je vanuit bondgenootschap, wederkerigheid en gelijkwaardigheid waarbij je je professioneel ontwikkelt om je (eigen) ervaringskennis in te zetten als kracht. Met geduld en een luisterend oor bouw je een goede werkrelatie op met cliënten. Omdat je de situatie van cliënten goed kunt inschatten ben je van grote waarde in het team.

De opleiding

De opleiding tot Ervaringsdeskundige Associate Degree Duaal niveau 5, is een combinatie van leren en betaald werken. De totale opleiding duurt 2 jaar. De opleiding start elk jaar in augustus of september. Je volgt onderwijs bij Fontys Hogeschool Sociale Studies en praktijk in Eindhoven.

Van 4 april tot en met 22 april 2022 wordt de vacature opengesteld op www.werkenbijggze.nl.

Het voordeel van werken en leren is dat je het geleerde direct in de praktijk kunt brengen. Ook blijf je tijdens de opleiding op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied.

Opbouw

In de totaal 2 praktijkleerperiodes maak je kennis met diverse praktijksituaties bij GGzE:

  • Verschillende werkvelden: jeugdigen, volwassenen, ouderen en forensische cliënten (de rechter heeft hen behandeling opgelegd).
  • Verschillende afdelingen: opname, vervolgbehandeling, begeleiding, langdurende zorg.
  • Verschillende hulpverleningsvormen: individueel, in groepen, ambulante en klinische zorg.

In de dagelijkse praktijk krijg je begeleiding van een werkbegeleider. Gedurende je hele opleiding word je begeleid door een leerprocesbegeleider. In elke leerperiode heb je meerdere evaluatiegesprekken met je begeleiders. Het praktijkleren wordt beoordeeld in de werkpraktijk. Daarnaast doe je mee aan leeractiviteiten, bijvoorbeeld besprekingen van behandelplannen en casuïstiek, practica en praktijklessen.

Toelatingseisen

Als je de opleiding tot ervaringsdeskundige wilt volgen, verwachten we dat je een zelfstandige leerhouding hebt en initiatief neemt om te leren. Belangrijk is dat je je openstelt voor anderen en dat je bereid bent om kritisch naar jezelf te kijken. Deze eigenschappen zijn belangrijk voor een ervaringsdeskundige.

  • Je bent gemotiveerd om binnen de psychiatrie te werken en je bent toelaatbaar op de opleiding Fontys Ervaringsdeskundigheid Associate Degree of je hebt aantoonbaar het 1e schooljaar voldoende afgerond
  • Je kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag overleggen

Arbeidsvoorwaarden

De werk- en studiebelasting is gemiddeld zo'n 34 uur per week. Deze urenbesteding omvat: een leerarbeidsovereenkomst van 24 uur, 6 uur onderwijs in eigen tijd. Gemiddeld 4 uur (thuis)studie in eigen tijd.

GGzE betaalt het wettelijk collegegeld en een boekenbudget.

Contact

Heb je interesse of wil je meer weten? Stuur ons een bericht. We helpen je graag verder.

Inge Jonkers